Grundaren och gåtan Eric H Lundgren

1902-1957

Han föds in i ett Sverige där alla människor inte är lika mycket värda. I april 1902 utbryter kravaller i Stockholm när tiotusentals demonstranter kräver allmän rösträtt. Polisen slår tillbaka med sablar och batonger, blivande statsminister Hjalmar Branting manar till lugn.

Eric H Lundgren - Grundaren av Svensk Fastighetsförmedling

Eric H Lundgren

Det här är året då ”automobil” börjar kallas ”bil”, upptäcktsresanden Sven Hedin återvänder till Sverige efter en forskningsresa i Asien och bristen på djurfoder slår hårt mot landets bönder. Det här är också året då Eric Helge Lundgren föds. Den 26 mars 1902 får Alma och Ernst en son som växer upp tillsammans med syskonen Conny, Lennart, Gunnar, Valborg och Barbro. Familjen bor i Stora Mellösa utanför Örebro och barnen uppfostras strängt. Eric växer upp i samma tid som Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga utspelar sig. Det är ett Sverige med pigor, drängar och fattigstugor.

Lockas tidigt av affärer

Pappa Ernst är riksdagsman och ställer krav på barnen. De förväntas ha höga ambitioner. Jurist eller präst är yrken som anses passa Eric. Men han är egensinnig och står emot. Eric känner sig mer lockad av affärer och väljer att studera affärsjuridik och handelskunskap. Efter examen testar han olika branscher innan han, tillsammans med en kollega, 1927 startar Lindesbergs Handelsbyrå Lundgren och Co. Redan då säljer Eric H Lundgren fastigheter. Men han är inte alltid så lätt att samarbeta med. Vill alltid gå sin egen väg och är inte särskilt intresserad av den sociala delen av jobbet det viktiga smörjmedel som kan avgöra om det blir en affär eller inte. Dessutom dricker han för mycket. Kanske är det därför samarbetet spricker och Eric H Lundgren tre år senare lämnar kollegan och bolaget.

År 1933 flyttar han i stället till militär- och ingenjörsstaden Linköping där han i olika former säljer fastigheter. Dessvärre tar alkoholen över alltmer. ”Jag har varit med om att se mig själv ligga på en parkbänk och se löven falla över mig”, har Lundgren själv berättat. Till slut går det inte längre. Han bestämmer sig för att sluta dricka. Och lyckas. Nu kan Eric H Lundgren i stället ägna sig helhjärtat åt sitt entreprenörskap. Han grundar Svensk Fastighetsförmedling 1937, då med huvudkontor i Linköping. Framför sig ser han redan tidigt en kedja som finns i hela landet.

”Chefen”

Pressen hemifrån finns kvar. Eric H Lundgren är perfektionist och ställer höga krav på inte bara sig själv utan också en omgivning som ibland har svårt att förstå sig på chefen. Om någon ställer en fråga händer det att Lundgren sitter tyst en lång stund innan han säger något. Även svaret till en kollega måste vara perfekt. Som ledare är han frånvarande. Arbetsrummet på huvudkontoret, där det sitter en skylt med texten ”CHEFEN” på dörren, besöker han bara när det är absolut nödvändigt. Helst jobbar han hemma i den enkla tvårummaren i Linköping. Bo Strand, som började som springpojke på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping 1946 och som lärde känna Lundgren väl, har en förklaring: ”Där kunde han vara ostörd. Lundgren jobbade främst på nätterna och när jag träffade honom hemma klockan nio på morgonen hade han morgonrock på sig.

Annons från 1942 i form av läskplån

Annons från 1942 i form av läskplån

I lägenheten får grundaren alla idéer som gör att Svensk Fastighetsförmedling sticker ut, nytänkandet som får företaget att ofta ligga steget före konkurrenterna. Att öppet redovisa hur mycket objekten sålts för. Att få journalisterna att skriva om företaget (och kräva att det hamnar på förstasidan). Att oblygt profilera sig själv. Att köpa helsidesannonser.

Men öga mot öga är Lundgren knepigare. Många av de anställda som träffar företagets grundare uppfattar honom som auktoritär och en person som är svår att komma in på livet. Säkert blir vissa också provocerade av Lundgrens uppfattning att nyanställda ska börja med låg lön och sedan jobba sig upp till bättre betalt och mer ansvarsfulla arbetsuppgifter. Bo Strand tyckte väldigt mycket om Eric H Lundgren, men såg också ”Chefens” brister. ”Han hade ett stort kontrollbehov och var lite misstänksam. Allt som gjordes skulle han veta och godkänna”, säger Bo Strand. Det faktum att Lundgren låter producera en tjock instruktionsbok till sina mäklare talar sitt tydliga språk.

Skylt med texten Chefen

Skylt med texten Chefen

De få nära vänner som Lundgren har kan dock få höra historier från hans liv. Men helst talar han om sitt livsverk: Svensk Fastighetsförmedling. Inte sällan med mamma Alma som ofta hälsar på i Linköping liksom syskonen Lennart och Gunnar som i perioder är anställda i företaget.

Men allt handlar inte om jobb

Husföreståndarinnan Güro Danielsson och Eric H Lundgren gifte sig 1954

Husföreståndarinnan Güro Danielsson och Eric H Lundgren gifte sig 1954

När det blir tid över ägnar sig Lundgren åt finsnickeri, smalfilm och burfåglarna som han har i en källare. Hade den utåtriktade Güro Danielsson inte kommit in i hans liv hade Lundgren kanske slutat som en enstöring. Hon flyttar in hos honom 1938 som hans hushållsföreståndarinna. Men 1954 gifter sig paret. Enligt Bo Strand handlar detta mest om juridik. Lundgren vill inte att bröderna – som anses oförmögna att driva företaget – ska få kontroll över Svensk Fastighetsförmedling efter hans död. Mycket kan sägas om Eric H Lundgren, men inte att han var någon kvinnokarl. ”Fruntimmer går inte, då kan jag inte ägna mig åt företaget”, brukade han säga.

Men 1954, då Lundgren trots allt gifter sig, blir ett avgörande år för honom även på andra sätt. Han drabbas av en hjärnhinneblödning, något som tar honom hårt. Efter sjukdomen blir Lundgren aldrig sig själv igen. Orken är borta. Trots detta vägrar kontrollmänniskan Eric H Lundgren att lämna över bolaget till någon annan. Det gör att Svensk Fastighetsförmedling är nära konkurs. ”Han arbetade ihjäl sig. Lundgren fortsatte hålla allt för sig själv, men orkade inte längre. Det gjorde att beslut inte fattades och att folk tappade förtroendet för företaget. Men Lundgren var en sådan stor auktoritet att ingen vågade påpeka det här för honom”, säger Bo Strand.

När Eric H Lundgren går bort 1957 börjar en ny och omtumlande tid för hans älskade bolag.

Fler mäklarhistorier