Mäklarskolan

Kunskap och rätt egenskaper ger resultat

Att småprata om bostäder har blivit lika vanligt som att byta några ord om vädret. I alla fall i storstäderna. Men det gäller att ha duktiga fastighetsmäklare som kan genomföra affärer som gör både säljare och köpare nöjda.

Det kräver en person som är både noggrann och förtroendeingivande. Det kräver också en person som har en gedigen akademisk utbildning i ryggen, till exempel genom fastighetsmäklarprogrammet som finns på utbildningsinstanser runt om i landet. Där får studenterna borra ner sig i allt från civil- och skatterätt till byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Därefter kan allvaret börja.

Dragkamp om fastighetsmäklare

I början av 2000-talet blev det underskott på utbildade fastighetsmäklare och en dragkamp om de bästa startade. Det gick så långt att det 2015 fanns ett hundratal lediga tjänster i Svensk Fastighetsförmedling. Samtidigt fanns personer med helt rätt egenskaper för att utvecklas till duktiga fastighetsmäklare, men som inte hade möjlighet att hoppa på någon av de traditionella heltidsutbildningarna.

Lösningen blev att göra något som var unikt för branschen. Att starta en egen skola där eleverna kunde kombinera jobb och studier. Höstterminen 2015 började de första eleverna på Mäklarskolan, ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Högskolan i Gävle. Några av eleverna var duktiga säljare i andra branscher som hade hamnat på franchisetagarnas radar. Andra hade själva hört av sig och anmält intresse.

Istället för att ta en utbildad mäklare och försöka göra honom eller henne till säljare tar Mäklarskolan duktiga säljare och gör dem till mäklare.
Erik Olofsson

Erik Olofsson har tidigare drivit flera olika företag. Det senaste handlade om att sälja annonser och det var så han kom i kontakt med Bengt Eklund, Svensk Fastighetsförmedlings franchisetagare i Östersund. Erik Olofsson var så enträgen att de började skoja om att han kanske borde bli fastighetsmäklare i stället.

Sedan kunde jag inte släppa tanken, utan hörde av mig till Bengt igen. Då berättade han om Mäklarskolan och att jag parallellt med studierna kunde få ett vikariat som mäklarassistent hos honom.

Erik Olofsson blev antagen och 2015 ingick han i Mäklarskolans första årskull. I början av 2017 tog han sin examen och kan i dag kalla sig fastighetsmäklare. Erik Olofsson tycker att Mäklarskolan är precis vad som saknats i branschen. ”Det här är ett säljjobb. Istället för att ta en utbildad mäklare och försöka göra honom eller henne till säljare tar Mäklarskolan duktiga säljare och gör dem till mäklare.

Jag hade kollat olika utbildningar, men alla krävde att man flyttade och det ville jag inte göra eftersom jag har två barn.
Annalil Hammarstedt

Hans klasskompis Annalil Hammarstedt i Gränna kom från ett annat håll. Hennes mamma är fastighetsmäklare och som barn tyckte dottern att hon var borta för mycket, så att gå i samma fotspår var otänkbart.

Trots det började hon 2011 jobba som mäklarassistent på Svensk Fastighetsförmedling och insåg varför mamma hade gillat sitt jobb så mycket. Så när Annalil Hammarstedt via sina chefer fick höra talas om Mäklarskolan tog hon chansen – och kom in. ”Jag hade kollat olika utbildningar, men alla krävde att man flyttade och det ville jag inte göra eftersom jag har två barn. En distansutbildning som Mäklarskolan, där man jobbar samtidigt, passade mig däremot perfekt.

I dag säljer Annalil Hammarstedt allt från gårdar och villor till bostadsrätter och fritidshus. ”Det bästa med jobbet är att kunna förmedla en riktigt bra bostadsaffär. Att kunna hjälpa en familj att hitta sitt drömhem. Man känner mycket för kunderna och vissa blir vänner för livet.

…vi hade en fantastisk gemenskap i vår kull. Alla hjälpte alla och vi pluggade ofta tillsammans.
Sami Uzunkaya

Mäklarskolan har ett mycket gott rykte. För Sami Uzunkaya, som skrev sin sista tenta i januari 2017 vad det en fantastiskt möjlighet att starta en ny karriär. Han har tidigare drivit eget i restaurangbranschen men har ett genuint intresse för fastigheter.

Hur blir man fastighetsmäklare egentligen?

Sami Uzunkaya känner Malou Parkkila, franchisetagare i Vallentuna, och bad henne om råd. Hur blir man fastighetsmäklare egentligen? Hon tipsade om Mäklarskolan och erbjöd honom jobb som mäklarassistent under utbildningen. ”Jag hade ingen aning om att yrket innebär så mycket administrativa uppgifter, men vi hade en fantastisk gemenskap i vår kull. Alla hjälpte alla och vi pluggade ofta tillsammans.

Nu ser Sami Uzunkaya fram emot en lång karriär som fastighetsmäklare. ”Jag älskar att träffa nya människor och få vara en avgörande del i deras livs största affär.

Fler mäklarhistorier