Utveckling och utmaning

1948–1965

När Sverige blir ett av världens rikaste länder, vi slutar bo i tvåfamiljshus och drömmer om en tv-apparat till vardagsrummet. 1950-talet är årtiondet då det minskande jordbruket till slut blir en riktigt liten del av vår ekonomi. I stället jobbar vi i den allt större offentliga sektorn.

Sverige blir modernt och exporten växer. Det här är också en period då skandinavisk design, med Nisse Strinnings ”Stringhylla” och Arne Jacobsens fåtölj Ägget, symboliserar den starka framtidstron. Det präglar även arkitekterna som tar ifrån tårna med rå betong, en stil som kommer att kallas brutalism.

Välplanerad tvåa i centrala Vällingby endast ett stenkast från tunnelbana och centrum! Här möts du av en rymlig tvåa med en rogivande utsikt bak mot ett grönskande strövområde. Vill du ta dig in till city så promenerar du bara ner till tunnelbanan som tar dig in på ca 30 minuter.

Ovanstående beskrivning skulle kunna ha tillkommit när huset på Vittangigatan byggdes 1952, även om den faktiskt står i en Svensk Fastighetsförmedlingsannons 2017. Om något symboliserar 1950-talets nya boende är det just Vällingby centrum i Stockholms nordvästra del.

Ett modernt hem stavas ABC, Arbete Bostad Centrum. Med den engelska satellitstaden som modell generalplaneras svenskarnas nya liv fram: allt som behövs ska finnas inom räckhåll och den som vill in till city för att se de nybyggda Hötorgsskraporna får ta tunnelbanan.

Medan världens blickar riktas mot Sverige – i Vällingby centrum guidar unga kvinnor utländska besök som vill se framtidens stad – genomlever Svensk Fastighetsförmedling krisår. Nya kreditrestriktioner gör att färre bostadsaffärer kan göras. Kedjan tappar ett 20-tal kontor. De som återstår kliver fram som allt viktigare för verksamheten. Men ordet kris betyder inte katastrof, det betyder förändring – förändring som ska visa sig nödvändig.

Eric H Lundgren går bort

1957 går Eric H Lundgren bort. Han lämnar efter sig ett företag med känsla av vilsenhet. Medarbetarna på huvudkontoret tycker att bolaget har gått i stå och har länge velat se förändringar. Nu inleder de små revolutioner. För första gången besöker personerna i ledningen själva varje kontor i landet – tidigare har mäklarna knappt hört deras röster i telefon. När medarbetarna tidigare har velat samarbeta på nya sätt har Lundgren tolkat det som uppvigling. Nu gäller det att minska klyftorna, bygga lojalitet och skapa kollegial känsla. Mäklarkontoren samlas i sektioner som ska kunna stötta varandra. Mäklarna ska få börja prata med varandra – och deras röster ska väga tyngre i kontakten med huvudkontoret.

Ägarfrågan hotar företaget

Snart uppstår en fråga om ägandet vilken ska hota hela Svensk Fastighetsförmedling. Tre år före sin död hade Eric H Lundgren gift sig med sin husföreståndarinna Güro. Nu är hon ensam ägare av företaget. Hennes hjärta bultar starkt för Svensk Fastighetsförmedling men direktörsstolen lämnar hon till Sven Wass, mannen som arbetat med Eric H Lundgren sedan 1939.

927 000 kronor är Svensk Fastighetsförmedlings samlade provision 1959.

Nu ser nyckelmedarbetare från hela landet, som samlats i en ledningsgrupp som kallas för Rådet, att Güros nye man, som också är medarbetare på Svensk Fastighetsförmedling, visar intresse att ta över bolaget. Hur göra? Formen med en ensam ägare bedöms inte fungera längre. Även grundare Lundgren hade sagt att det kunde vara bättre med en konstruktion, där varje mäklare äger sitt kontor och Svensk Fastighetsförmedling blir en kedja.

Det ska bli en lång förhandling innan Güro Lundgren, till slut övertygad om att detta är det bästa både för företaget och henne, skriver på. Hon går ut ur 1965 med 10 000 kronor och en pensionsförsäkring. Svensk Fastighetsförmedling består nu av representanter som äger sina egna mäklarbutiker. Sven Wass blir företagets första verkställande direktör. Han ska leda kedjan i 16 år.

Fler mäklarhistorier